In eerdere blogs hebben we stilgestaan bij de juridische spelregels en de advies- en instemmingsrechten van de OR bij reorganisaties. In dit soort situaties staat de OR altijd in de reactiestand. Naast deze rol, kan de OR ook proactief optreden. Deze vervolgblog belicht praktische strategieën en het belang van samenwerking om zowel de belangen van de werknemers als de continuïteit van de organisatie te waarborgen.
Proactief handelen in plaats van reactief blijven
Zoals hierboven aangegeven, richt de OR zich vaak op het reageren op besluiten van de werkgever.
De ontwikkelingen van de laatste tijd laten zien dat een proactieve houding van de OR voordelen biedt. Door structureel betrokken te zijn bij de strategische ontwikkelingen binnen de organisatie, kan de OR al vroeg signalen van mogelijke veranderingen opvangen. Op dat moment kan de OR dus ook al aan de voorkant meedenken over eventuele alternatieve voorstellen.
Voorbeeld: regelmatige overlegmomenten met de directie en HR kunnen helpen om vroegtijdig te anticiperen op trends en onzekerheden binnen de markt, maar ook zeker op trends op het gebied van employability.
Het belang van informatievoorziening en kennisdeling
Om als OR op een goede wijze proactief te kunnen meedenken, is het van belang tijdig en volledig relevante informatie te verkrijgen. Niet alleen over de ontwikkelingen zelf, maar ook over de achterliggende bedrijfsstrategie en de economische context waarin de organisatie opereert.
Een continue stroom van informatie helpt niet alleen bij het formuleren van een gefundeerd advies, maar draagt ook bij aan een transparante communicatie richting alle medewerkers.
/Leonie%20Ouwersloot-Koster.png?width=1080&height=1080&name=Leonie%20Ouwersloot-Koster.png)
Meer weten over de ondernemingsraad?
Wil je meer weten over de rol van de ondernemingsraad (OR) of over andere zaken binnen het arbeidsrecht? Leonie denkt graag met je mee.
Samenwerking met de werkgever
De OR heeft natuurlijk twee sterke juridische rechten waarmee de rol vervuld kan worden, te weten het advies- en instemmingsrecht. Maar om haar proactieve rol met succes te kunnen vervullen, is samenwerking met de werkgever van groot belang. Wanneer beide partijen een gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen, ontstaan er voordelen voor beide partijen:
- Gezamenlijke probleemoplossing: door vroegtijdig in overleg te treden, kan de OR al tijdig haar visie en mening delen. Ook kan de OR op deze wijze thema’s aankaarten die onder het personeel een rol spelen, waaraan de werkgever nog had gedacht.
- Vertrouwen opbouwen: regelmatige, open communicatie zorgt voor wederzijds respect. Dit zorgt op de lange termijn voor een stabielere organisatie.
- Creatieve oplossingen: samenwerking stimuleert het uitwisselen van ideeën. Zo kunnen bijvoorbeeld alternatieve werkvormen of andere thema’s worden besproken die passen bij de nieuwe realiteit van de organisatie.
Vooruitkijken en het creëren van meerwaarde
Om een goede en volledige rol van de OR te benutten, is het van belang om verder te kijken dan enkel het uitoefenen van de juridische rechten. Door meer in te zetten op proactief meedenken, kennis delen en op een constructieve wijze samen te werken met de werkgever, kan de OR een strategische partner worden.
Mochten jullie als OR meer willen weten over het benutten van een proactieve strategische rol of wil je als organisatie meer weten op welke wijze de OR proactief ingezet kan worden, dan denken de arbeidsrechtadvocaten van JPR advocaten graag mee.