Duurzaam bouwen: geen ontkomen aan
Verduurzaming. Circulaire economie. Energietransitie. Je kunt de krant niet openslaan en het internet niet openen zonder met deze termen geconfronteerd te worden. Alles moet “duurzamer”, zo ook de bouw. Wat betekent dit voor de uitvoerende partij; de aannemer?
De traditionele aannemer
Bij een traditionele aannemingsovereenkomst schakelt de opdrachtgever een architect in voor het ontwerp en een aannemer voor de uitvoering van dat ontwerp. De aannemer bemoeit zich niet met eventuele duurzaamheidsaspecten die in het ontwerp worden toegepast en hoeft ‘alleen maar’ uit te voeren conform de contractstukken. Er lijkt in dat geval weinig tot geen ruimte te zijn voor de aannemer om input te leveren op het gebied van duurzaam bouwen. Of valt er voor de aannemer toch nog een figuurlijk steentje bij te dragen aan de verduurzaming?
Jazeker. Bijvoorbeeld door circulaire, gerecyclede en/of biobased materialen in te kopen, (afval)materiaal zoveel mogelijk te hergebruiken en bouw- en sloopafval te scheiden en tot een minimum te beperken.
In de grote aanbestedingsprojecten wordt door de opdrachtgever steeds meer aandacht besteed aan duurzaam materiaalgebruik. Dat geldt helaas nog niet voor alle opdrachten. Wanneer de opdracht of het bestek geen duurzaamheidsmaatregelen voorschrijven, dan komt het aan op de milieubewuste en proactieve aannemer die bereid is zelf het initiatief te nemen tot deze maatregelen. Wanneer daar vanuit de opdrachtgever geen vergoeding tegenover staat, wordt het voor de aannemer al snel minder aantrekkelijk het bouwproces duurzaam in te richten.
De aannemer als (mede)ontwerper
Een aannemer die bij het ontwerpproces betrokken is kan eerder en meer invloed uitoefenen op de mate waarin duurzaam gebouwd wordt dan de aannemer die pas bij de uitvoering in beeld komt. De mee-ontwerpende aannemer kan primair grondstofgebruik verder reduceren door bijvoorbeeld gebruik te maken van lichte constructies en duurzame, circulaire materialen die goed demontabel en herbruikbaar zijn. Het is daarom goed om te zien dat aannemers steeds vaker een rol spelen in het ontwerpproces.
Zowel opdrachtgevers als aannemers zullen zich (nog meer) bewust moeten worden van het feit dat zij elkaar nodig hebben om verduurzaming in de bouw tot een succes te maken. Opdrachtgevers zullen aannemers meer moeten betrekken bij het ontwerpproces en indien mogelijk de aannemer faciliteren, ondersteunen en aanmoedigen in het duurzaam bouwen. Tegelijkertijd zullen aannemers opdrachtgevers moeten wijzen op de vele mogelijkheden op het gebied van verduurzaming.
Wilt u meer weten over verduurzaming in de bouw? Neem dan contact op met een van onze bouwrechtspecialisten.