Van Lente Systeemintegratie is gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen voor met name de agrifood-sector en heeft vestigingen in Deventer, Reeuwijk, Nieuwleusen en Groningen. Wat bijna 90 jaar geleden begon met het aanbrengen van verlichting in een boerenschuur, is uitgegroeid tot het uitdenken en fabriceren van grootschalige automatiseringsprocessen in bijvoorbeeld melk- en aardappelverwerkingsfabrieken. Sinds 2003 is Cor de Best directeur bij dit familiebedrijf. Enkele jaren geleden werd hij via een management buy-out enig aandeelhouder. In juli van dit jaar verkocht hij zijn bedrijf aan Van Doren Engineers.
“Ik ben weliswaar pas 55, maar toen enige tijd geleden duidelijk werd dat mijn kinderen het bedrijf hoe dan ook niet wilden voortzetten, begon ik na te denken over de toekomst van Van Lente op de lange termijn en over mijn rol daarin”, aldus De Best. De Best ziet zichzelf (en zijn medewerkers met hem) niet als directeur van een groot bedrijf, maar meer als een bezorgde vader van een familie. “Ik kwam tot de conclusie dat ik in plaats van een bezorgde vader, beter een bezorgde opa kon worden door het bedrijf te gaan verkopen”, zegt De Best. Van Doren Engineering bleek de juiste partij voor deze stap.
Van Doren Engineering is een logische keuze, zowel geografisch als vaktechnisch. “Door onze krachten te bundelen, kunnen we een groot deel van Nederland bedienen en de kwaliteit van onze producten waarborgen en vergroten,” vervolgt De Best. “Daarnaast passen we goed bij elkaar. Het motto van Van Lente is ‘Samen denken, samen doen’. Dat van Van Doren is ‘Anders denken, gewoon doen’. We hebben gelijksoortige klanten, zijn beide familiebedrijven, en dat maakt dat we op dezelfde manier denken en doen”.
Tijdens het overnameproces werd Van Lente bijgestaan door Sebastiaan Vos van JPR Advocaten. Vos: “Cor en ik hadden vrijwel direct een klik, en dat zorgde voor een hele fijne samenwerking.” De Best vervolgt: “Doordat we het goed met elkaar konden vinden, voelde ik geen bezwaar om Sebastiaan te bellen over punten waar ik tegenaan liep, zelfs buiten kantoortijden. Hij nam altijd de tijd om met me mee te denken en het proces in de goede richting te duwen als dat nodig was.” Vos vult nog aan: “Wat in deze overname ook prettig was, was dat aan de kopers-kant een advocaat met kennis en kunde zat, zodat de onderhandelingen vlot en met respect voor elkaar en elkaars standpunten verliepen”.
Bij een overnametraject komen veel aandachtspunten naar boven drijven, die specialistische kennis behoeven. “Wat mijn werk zo leuk maakt, is dat ik tijdens een deal als deze kan samenwerken met niet alleen de personen die direct bij de deal betrokken zijn, maar dat ik ook direct de expertise van kantoorgenoten kan inschakelen als dat nodig is. Dat je dan als kantoor echt waarde kunt toevoegen voor je klant, geeft zoveel voldoening”, vervolgt Vos. Daarop haakt De Best in: “Tijdens het proces was inderdaad een aantal keer specialistische kennis nodig. JPR heeft al die kennis in huis, en die kon op elk moment worden ingeroepen. Dat voorkwam vertraging en het zorgde ervoor dat de overname soepel verliep en dat iedereen, niet alleen ik als verkoper en Van Doren als koper, maar ook de medewerkers, tevreden zijn met het resultaat.”
Na de deal blijft De Best als directeur verbonden aan Van Lente. “De komende twee jaar willen we gebruiken om een gemeenschappelijk DNA te creëren en om elkaar goed te leren kennen. De toekomst is in elk geval gewaarborgd voor de 170 medewerkers van Van Lente”. Van bezorgde vader naar bezorgde opa. Mede mogelijk gemaakt door JPR Advocaten.