Het is een unicum in de insolventiepraktijk; een geslaagde surseance van betaling. In de surseance van de Khalid Oubaha Groep (met ruim 20 horecaondernemingen in Nijmegen, Arnhem en Enschede) is het ons gelukt! Daar waar een WHOA-akkoord niet mogelijk bleek, is een akkoord in de surseance geslaagd.
Vandaag heeft de rechtbank het aangenomen akkoord gehomologeerd, waarmee een einde komt aan een intensieve maar ook constructieve tijd. In de afgelopen periode heeft het team insolventie van JPR advocaten onder leiding van bewindvoerder Tian Herstel intensief samengewerkt met Khalid Oubaha, zijn medewerkers en zijn adviseurs; niet alleen om een akkoord tot stand te brengen, maar ook om de lopende horecaondernemingen draaiende te houden.
De surseance werd kort voor de Nijmeegse Vierdaagsefeesten uitgesproken, waardoor in de eerste periode alle zeilen zijn bijgezet om deze feesten te kunnen laten doorgaan. Daarna zijn intensieve gesprekken gevoerd met alle belangrijke partijen over de aanbieding van het akkoord.
De overgrote meerderheid van de ruim 400 betrokken crediteuren, verspreid over de meer dan 20 vennootschappen binnen het concern, heeft voor het akkoord gestemd. Daarmee is een faillissement van de grootste horecaonderneming van Oost-Nederland voorkomen en is de werkgelegenheid voor meer dan 500 mensen veiliggesteld.
Het proces van surseance vraagt om balans: tussen zakelijk inzicht en empathie, tussen juridisch-technische kennis en menselijke samenwerking. Deze balans is cruciaal gebleken om een akkoord tot stand te brengen dat door alle betrokkenen werd gedragen.
Het Insolventieteam, bestaande uit Tian Herstel, David Vrijbergen, Iris Conijn, Maarten Berrevoets, Bo Simmelink en Vera Rhebergen, dankt de directie en medewerkers van de Khalid Oubaha Groep, de schuldeisers die vertrouwen hebben getoond in een constructieve oplossing en de betrokken adviseurs die met hun expertise een belangrijke rol hebben gespeeld (waaronder Sander Drijber en Cor Overduin).
Het succes van dit traject onderstreept dat de surseance van betaling niet alleen een instrument van bescherming is, maar ook een kans kan bieden op herstel en vernieuwing. Het is een reminder dat samenwerken, ook in moeilijke tijden, altijd loont.
Binnenkort gaan wij in een uitgebreid artikel dieper in op de details van dit traject, op de samenwerking met alle betrokken partijen en op de bijzondere manier waarop deze surseance wordt afgerond.