Naast de toekenning van de transitievergoeding, biedt de Wet Werk en Zekerheid de mogelijkheid dat aan een werknemer een extra vergoeding kan worden toegekend wanneer sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. Door de wetgever is aangegeven dat het hier gaat om zeer uitzonderlijke gevallen. Wederom dus weer het “muizengaatje”. Als toelichting wordt door de wetgever gegeven dat gedacht dient te worden aan de volgende situaties: discriminatie, seksuele intimidatie, veroorzaken van arbeidsongeschiktheid, het creëren van een verstoorde arbeidsrelatie als gevolg van laakbaar gedrag van de werkgever en het aanvoeren van een valse ontslaggrond.
Enerzijds geeft de wetgever duidelijk aan dat slechts in uitzonderlijke gevallen geconcludeerd kan worden dat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever, maar anderzijds zijn de gegeven voorbeelden dermate ruim dat hier nog de nodige discussies kunnen ontstaan. De wetgever heeft te kennen gegeven dat zij het wenselijk vindt dat de praktijk, nadere invulling geeft aan het criterium ernstig verwijtbaar handelen. Nu de extra vergoeding geen maximum kent, zal bij de werknemer veel belang zijn bij het oprekken van het criterium ernstig verwijtbaar handelen. Als gevolg hiervan zullen veel procedures gevoerd gaan worden, om meer duidelijkheid te krijgen.
Gerelateerde berichten
Arbeidsrecht
27 december 2024
Arbeidsrechtelijk Nederland: tweede halfjaar van 2024 in vogelvlucht
We zitten inmiddels bijna aan het einde van 2024, een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen half jaar in het...
Erfrecht
18 december 2024
Moord en doodslag en het erfrecht
Het wetboek van erfrecht bevat maar liefst 680 bepalingen. De wetgever heeft aan veel situaties gedacht. Ook aan de...
Huurrecht
11 december 2024
Hoge Raad geeft verhuurders duidelijkheid: huurprijswijzigingsbeding niet oneerlijk
Het hield de gemoederen in de vastgoedwereld bezig de laatste maanden: de vraag of een huurprijswijzigingsbeding dat...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.