Wie langs het kantoor van Sharbel Goriya loopt ziet een kleurrijke verzameling van attributen staan. Zijn werkplek nodigt niet alleen uit tot een gesprek, maar reflecteert ook wie Sharbel als persoon is. Open, uitnodigend, gezellig en nieuwsgierig naar de verhalen van iedereen om hem heen.
In de advocatuur draait het in essentie om de klant en staat de advocaat als een coach en adviseur aan de zijlijn. Zelf zo in het middelpunt staan is dus wat onwennig, maar wanneer Sharbel eenmaal van wal steekt is daar niets meer van te merken.
Wie is Sharbel Goriya?
Sharbel: “Ik ben gewoon echt mezelf. In mijn werk, privé en alles wat daar tussenin zit. Als advocaat heb je een veeleisend beroep, dan moet je ook wel jezelf kunnen zijn vind ik. Anders is het lastig vol te houden. De advocatuur is een groot onderdeel van wie ik ben. Het klinkt wellicht wat cliché, maar zo kan ik op mijn eigen manier wat bijdragen aan de maatschappij. Dat is voor mij belangrijk. Ik merk dat ik met mijn vaste klanten niet alleen een zakelijke band heb opgebouwd, maar ook de persoon erachter leer kennen. Je bespreekt alledaagse problemen, zoals gedoe met de opvang, of vakanties. Je hebt nou eenmaal veel contact, en dan is de persoonlijke interesse iets wat vanzelf gaat.
Ik heb sowieso een erg brede interesse. Van nature los ik graag problemen op. Geef mij maar een probleem en ik verzin een oplossing. Waar dat vandaan komt weet ik niet zo goed, maar ik krijg er echt energie van om iemand verder helpen met een probleem waar ze zelf niet uitkomen. Het hoeft niet eens iets juridisch te zijn. Ik ben nieuwsgierig aangelegd. Juist als iets nieuw is, verdiep ik me erin en los ik het op. Ik denk dat ik later ook wel iemand ga zijn die leeft volgens het motto: je bent nooit te oud om te leren. Dat pas ik nu ook al wel toe, maar zo oud vind ik mezelf nog niet met mijn 32 jaar.”
Hoe zou jij het DNA van JPR omschrijven?
Zelf is Sharbel zijn gehele loopbaan al verbonden aan JPR. Binnengekomen als stagiair heeft hij alle fases inmiddels al wel doorlopen en is hij een ervaren advocaat bij JPR. Begonnen in het Ondernemingsrecht, maar nu volop in het team Vastgoed. Hij grapt zelf: “Ik ben eigenlijk een product van kantoor. Dus het DNA van JPR zit er van nature in bij mij. Het is wat moeilijk onder woorden te brengen, maar voor mij maken de mensen JPR - JPR. Het voelt gewoon vertrouwd en het is een heel leuk bedrijf. Iedereen is uniek op zijn of haar eigen manier, met een eigen specialisatie.
De onderlinge contacten gaan verder dan alleen de juridische inhoud. Je vult elkaar aan. Advocaat zijn is een beroep wat qua contact heel intensief is. Je bent veel in contact met je collega’s, daardoor ken je elkaar goed en kun je ook met elkaar lachen. Er wordt keihard gewerkt, maar aan het eind van de dag heb ik ook gewoon een hele leuke dag met collega’s gehad. Die balans werkt heel prettig. Dat gaat van jong tot oud. Nu ik er zo over nadenk, is het heel bijzonder om die onderlinge samenwerking zo te zien.
Veel mensen zullen bij advocaten aan procederen denken, maar we doen veel meer. Je probeert gezamenlijk een doel te bereiken. Dat betekent ook kunnen onderhandelen en weten waar je wel of niet hard op in kan zetten. Dat zit voor mij in het DNA. JPR advocaten kijken niet puur met een juridische bril, maar kijken verder. Hoe kunnen we onze klanten op een zo praktisch mogelijke manier helpen. Dat zijn misschien ook wel de mooiste overwinningen. Het gaat een stuk sneller en kost de klant een stuk minder geld.”
Wat maakt jou tot een JPR advocaat?
Sharbel: “We doen het écht samen. De hiërarchie is niet sterk voelbaar bij ons. We behandelen elkaar met respect en je kan met elkaar geinen. Een jonkie voelt zich genoeg op het gemak om een geintje te maken met een partner. Dat heb ik zelf ook altijd zo ervaren en volgens die werkwijze voer ik ook mijn praktijk.
Mijn ambitie is op dit moment om ook meer met ontwikkeling van collega’s bezig te zijn en niet alleen met mijn eigen ontwikkeling. Ik vind het mooi iemand te helpen en te begeleiden. Je herkent jezelf in een beginnend advocaat en herkent problemen waar jij vroeger ook tegenaan liep. Ik help ze om die uitdagingen te overwinnen. Sommige beslissingen zijn moeilijk om te nemen en je komt met regelmaat in dilemma’s. Daar kan ik vanuit mijn opgedane ervaring beter mee omgaan. Je helpt eigenlijk met het afpellen van de ui, door ze stapje voor stapje mee te nemen en het probleem tot de kern brengen. Dat maakt mij denk ik tot een JPR advocaat. Naast de motivatie om nieuwe onderwerpen te leren, ook omkijken naar elkaar.”
Tot slot, hoe vertaal je jouw werkwijze naar jouw klanten?
Sharbel: “Ik werk veel voor woningcorporaties en vastgoedbeleggers. Zij worden op dit moment geconfronteerd met grote maatschappelijke uitdagingen rondom de woningcrisis bijvoorbeeld. Deze partijen moeten zorgen voor voldoende betaalbare en duurzame woningen in ons land. Daar dan aan bijdragen om de vraagstukken op juridisch gebied op te lossen vind ik heel leuk.
Waar bij mij vaak de focus ligt is dat ik niet alleen een goede adviseur ben voor de klant, maar ook een fijne gesprekspartner ben. En wat de vastgoedtak extra mooi maakt, is dat het resultaat altijd, of in ieder geval heel lang, blijft staan. Je wordt eraan herinnerd op bepaalde momenten. Dat is heel mooi! Dan denk je terug aan waar je in vastliep en hoe we dat toen hebben opgelost. Samen.”