Insolventie
18 februari 2025

Hoeveel kost een akkoord in een WHOA-traject?

David Vrijbergen

Is het mogelijk om met een betaling van 20% van de totale schuldenlast aan alle schuldeisers een akkoord te sluiten? Mogen we dat percentage zelf bepalen en moet dat bedrag ineens worden betaald? Wij krijgen regelmatig vragen over hoe je de inhoud van het akkoord bij een WHOA-traject bepaalt. Een terechte vraag, nu dit voor een belangrijk deel bepaalt voor een ondernemer of een WHOA-traject wel of niet haalbaar is. In deze blog zullen we uitleg geven over hoe de inhoud van het akkoord wordt bepaald en welke (on)mogelijkheden er zijn.

Vormvrije karakter

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de WHOA geen strikte eisen aan de inhoud en vorm van het akkoord oplegt. Dit vormvrije karakter is een belangrijk kenmerk van de WHOA. Het biedt namelijk de flexibiliteit en ruimte om maatwerk te leveren. Als de financiering van het akkoord bijvoorbeeld pas later beschikbaar is, kan ervoor worden gekozen om de waarde onder het akkoord pas later uit te keren, in termijnen te betalen of (een deel van) de waarde in aandelen uit te laten keren. Het verdient de voorkeur dat dit geld (al dan niet via de aandeelhouder) extern wordt ingebracht. Wij hebben echter ook akkoorden succesvol afgerond waarbij een deel van het akkoord vanuit het werkkapitaal en/of een deel door de bank werd gefinancierd. 

Mag het bedrag dat wordt aangeboden dan ook zelf worden gekozen? Dat is iets te kort door de bocht. Het is de bedoeling dat minimaal de reorganisatiewaarde wordt aangeboden aan de schuldeisers. Dit is de waarde die de onderneming vertegenwoordigt nadat het traject succesvol is doorlopen. Van deze hoofdregel mag onder omstandigheden worden afgeweken. In sommige gevallen kan er dus een akkoord worden aangeboden waarbij minder dan de reorganisatiewaarde wordt uitgekeerd.

De reorganisatiewaarde

Dit klinkt wellicht verwarrend en tegenstrijdig. Om een beter beeld te kunnen schetsen moeten we eerst het een en ander toelichten. De gedachte van de wetgever is dat een WHOA-akkoord een win-winsituatie moet opleveren voor alle betrokkenen. De betrokkenen moeten met het akkoord dus beter af zijn dan bij het alternatief, een faillissement. Het is aan de onderneming om dit aan te tonen. Dit doe je door enerzijds te berekenen wat de waarde/opbrengst is bij een faillissement (de faillissementswaarde) en anderzijds te berekenen welke waarde de onderneming vertegenwoordigt bij een geslaagd traject (de zogenaamde reorganisatiewaarde). Het idee is dat deze reorganisatiewaarde vervolgens moet worden verdeeld onder de betrokken schuldeisers (en aandeelhouders).

Hoe wordt de reorganisatiewaarde dan berekend? Daar kan een hele blog (of zelfs een scriptie) aan worden gewijd. Wij schakelen daar altijd een onafhankelijk register valuator voor in. In de praktijk hebben wij inmiddels gezien dat register valuators de reorganisatiewaarde ook allemaal op hun eigen manier berekenen. Een aantal aspecten zien wij echter in de meeste waarderingsrapporten terug. Gesteld kan bijvoorbeeld worden dat de reorganisatiewaarde voor een belangrijk deel samenhangt met de ondernemingswaarde.

De ondernemingswaarde kan bijvoorbeeld met de DCF-methode worden berekend. Bij deze methode spelen de toekomstige verdiensten van de onderneming een grote rol. Aan de hand van de ondernemingswaarde kan vervolgens de reorganisatiewaarde worden vastgesteld. Deze reorganisatiewaarde is richtinggevend - maar niet leidend - voor de hoogte van het akkoord. Bij grote ondernemingen kan dit bedrag enkele miljoenen bedragen. Kleinere ondernemers dienen zich daardoor niet te laten afschrikken. Het laagste bedrag dat wij in de praktijk voorbij hebben zien komen was € 72.000,00. Mocht het bedrag c.q. de reorganisatiewaarde hoger zijn dan de middelen die bij elkaar kunnen worden verzameld is er ook nog geen man over boord. Dankzij het vormvrije karakter kan een onderneming in dat geval soms een akkoord aanbieden waarbij minder dan de reorganisatiewaarde wordt uitgekeerd aan haar schuldeisers. 

David Vrijbergen

Meer weten over de WHOA? 

Wil je meer weten over de kosten van een WHOA-akkoord en wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen? David denkt graag met je mee.

Contact opnemen

Akkoord onder de reorganisatiewaarde

Een akkoord met een uitkering onder de reorganisatiewaarde kan worden aangeboden indien (a) dit redelijk is en (b) de overige schuldeisers hierdoor niet in hun belangen worden geschaad. Dit is dus afhankelijk van een meerdere feiten en omstandigheden. In de afgelopen periode is het ons een aantal keer gelukt een akkoord aan te kunnen bieden waarbij de uit te keren waarde aanzienlijk lager was dan de reorganisatiewaarde. Dit betroffen trajecten waarbij het simpelweg niet mogelijk bleek om de reorganisatiewaarde bij elkaar te krijgen. Uit onderzoek bleek ook dat de ‘marktwaarde’ een stuk lager lag dan de reorganisatiewaarde. Door hier gedurende het traject transparant over te zijn en alles goed te onderbouwen – onder meer met een uitgebreid marktonderzoek – hebben alle schuldeisers ingestemd met de aangeboden WHOA-akkoorden. 

Het benodigde bedrag bij een WHOA-traject

Het is bij een eerste bespreking niet mogelijk om direct aan te geven welk bedrag er nodig is om een akkoord te financieren. Door de ervaringen die we in de afgelopen jaren hebben opgedaan kunnen we echter al wel snel een bepaalde bandbreedte aangeven. Voor de grootst mogelijke slagingskans is het wenselijk dat het hele bedrag gelijk of hoger is dan de reorganisatiewaarde en dat dit bedrag met externe middelen beschikbaar wordt gesteld aan de betrokken schuldeisers. Indien deze middelen niet voorhanden zijn, kunnen wij inmiddels vanuit de praktijk aangeven dat met enige creativiteit er dan nog steeds mogelijkheden zijn om een WHOA-traject succesvol te kunnen doorlopen.  

Meer weten?

Kan je niet wachten op de volgende blog in de reeks en heb je op dit moment al vragen over de WHOA? Download dan de whitepaper over de WHOA. Hierin lees je ook wat jij zelf kan doen en waar je een specialist voor nodig hebt. Uiteraard kan je een van onze teamleden binnen het insolventie- en herstructureringsrecht ook altijd vrijblijvend bellen.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.