Heb je als werkgever een geheimhoudingsbeding in de arbeidsovereenkomsten met jouw werknemer staan? Check dan goed hoe het beding is geformuleerd en of je jouw bedrijfsgeheimen goed beschermt! JPR kan je hierbij ondersteunen, zodat je zeker weet dat jouw geheimhoudingsbeding waterdicht is.
Het kan namelijk zo zijn dat het niet verboden is om een klantenlijst te sturen naar jouw e-mailadres bij jouw nieuwe werkgever, zo oordeelde de rechtbank Rotterdam eind vorig jaar. Een werknemer stuurde kort voor zijn vertrek een lijst met klantgegevens naar zijn privé e-mailadres. Vervolgens stuurde hij deze naar zijn zakelijke e-mailadres bij zijn nieuwe werkgever. Hij ontsnapte aan bestraffing op grond van het geheimhoudingsbeding. Een verzoek om de werknemer te verbieden contact op te nemen met deze klanten werd eveneens afgewezen.
Feiten
In de arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en werknemer stond een geheimhoudingsbeding opgenomen. Hierin was onder andere opgenomen dat de werknemer op geen enkele manier informatie over de vennootschap, gelieerde entiteiten of cliënten aan derden mag verstrekken. Zowel tijdens als na beëindiging van de overeenkomst tussen partijen. Dit alles op straffe van een boete.
De werknemer heeft in de maand voorafgaand aan zijn vertrek een lijst met namen van klanten van werkgever en informatie over die klanten naar zijn privé e-mailadres gestuurd. Vanuit zijn privé e-mailadres heeft hij deze lijst doorgestuurd naar zijn zakelijke e-mailadres bij zijn nieuwe werkgever.
Meer weten over dit onderwerp?
Wij staan je graag te woord. Wil jij weten of jouw geheimhoudingsbeding echt zo waterdicht is als je hoopt? Leonie kijkt graag met je mee.
Oordeel van de kantonrechter
In de procedure bij de kantonrechter verklaart de werkgever dat de werknemer het geheimhoudingsbeding heeft overtreden op straffe van een boete.
De rechter oordeelt dat het aan de werkgever is om aan de hand van de tekst van het geheimhoudingsbeding te stellen hoe de werknemer het geheimhoudingsbeding heeft geschonden. Werkgever stelt dat de schending is ingegeven door het feit dat werknemer de lijst naar zijn privé e-mailadres had verstuurd. De werknemer heeft gesteld dat hij de lijst met namen niet met een derde heeft gedeeld en daarmee het geheimhoudingsbeding niet heeft geschonden.
De Kantonrechter oordeelt dat niet uit de lezing van het geheimhoudingsbeding is af te leiden dat het sturen van een lijst naar zichzelf een schending van het geheimhoudingsbeding oplevert. De werknemer heeft namelijk slechts de lijst twee keer naar zichzelf gestuurd, maar niet naar een concurrent van werkgever.
Een enkel vermoeden van de werkgever dat dit ongetwijfeld wél is verzonden naar een concurrent, is niet genoeg om de conclusie te trekken dat de werknemer het geheimhoudingsbeding heeft geschonden. De kantonrechter wijst de vorderingen van werkgever af.
Is dit in lijn met eerdere jurisprudentie?
In een eerdere uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland werd anders geoordeeld over de strekking van het geheimhoudingsbeding. Hierbij stelde de kantonrechter dat de werknemer, die medische informatie naar zijn eigen privé e-mailadres had verzonden, het geheimhoudingsbeding uit de arbeidsovereenkomst had geschonden. Door het verzenden van de gegevens naar het privé e-mailadres had de werknemer namelijk bedrijfsgevoelige informatie buiten het digitale netwerk van de werkgever gebracht. Hierdoor was het risico dat een derde hiervan kennis zou kunnen nemen vergroot, zo oordeelde de kantonrechter.
Lessen voor de praktijk
Ondanks dat rechters dus verschillend oordelen over het verzenden van zakelijke gegevens naar een eigen privé/zakelijk e-mailadres, is het van groot belang voor werkgevers om zo duidelijk mogelijk een geheimhoudingsbeding op te stellen. Doe je dat niet, loop je namelijk het risico dat een werknemer informatie naar zijn eigen mailadres kan sturen. Zonder dat hij daarmee het geheimhoudingsbeding overtreedt. Dit geldt ook voor andere bedingen, zoals het concurrentie- en relatiebeding.
Neem contact op voor ondersteuning van een specialist
Wil je als werkgever laten checken of je geheimhoudingsbeding, concurrentie en/of relatiebeding juridisch waterdicht is? Wil je een geheimhoudingsbeding, concurrentie- en/of relatiebeding laten opstellen? Of heb je een andere vraag over deze bedingen? De arbeidsrechtspecialisten van JPR helpen je verder.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Eva Lammers.