Ondernemingsrecht Insolventie
29 februari 2024

Wat is de WHOA? Deel I van de blogreeks

David Vrijbergen

De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) bestond vorige maand alweer drie jaar. Een mooi moment om deze wet te evalueren. Uit het evaluatierapport van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden komt onder andere naar voren dat het MKB nog relatief onbekend is met de (werking van de) WHOA. Deze onwetendheid willen wij graag wegnemen. Hoe gaan we dat doen? Door een blogreeks over onze praktijkervaringen in WHOA trajecten. Geen ingewikkelde juridische teksten, maar het delen van tips en tricks, de ervaringen uit de praktijk en situaties die voor ondernemers herkenbaar zijn. Hierbij zullen wij ook ondernemers aan het woord laten die zelf een WHOA traject hebben doorlopen en daarmee een faillissement van hun bedrijf hebben kunnen voorkomen. Dit is deel 1 van onze blogreeks over de WHOA.

David Vrijbergen

Meer weten over dit onderwerp? 

Wij staan je graag te woord. Vind je de toepassing van de WHOA ingewikkeld en kan je ondersteuning gebruiken? David helpt je graag verder.

Contact David

Wat houdt de WHOA in?

De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is kort gezegd een wet die het mogelijk maakt voor ondernemingen die financieel in zwaar weer zitten, maar wel levensvatbaar zijn, om van hun schulden af te komen. Dit kan door een akkoord aan (een deel van) de schuldeisers aan te bieden en indien nodig (gedeeltelijk) af te dwingen. Met andere woorden: met de betaling van een deel van de vordering van de schuldeisers wordt de rest van de schuld kwijtgescholden. Als een bepaalde meerderheid van de schuldeisers daarmee akkoord is, worden de andere schuldeisers gedwongen daarin mee te gaan. Na het succesvol doorlopen van een WHOA traject is de onderneming dan schuldenvrij. 

Ondanks dat de WHOA er niet specifiek voor is geschreven, is de wet toepasbaar gebleken voor veel ondernemingen die kampen met een hoge belastingschuld die voortkomt uit de coronaperiode. Dit is het schoolvoorbeeld waarbij een WHOA traject kan helpen. Daar waar voorheen een levensvatbare onderneming failliet was gegaan omdat zij deze schuld niet kon terugbetalen, hoeft dat niet meer met de werking van de WHOA.

Dit betreft uiteraard een hele simpele weergave van hoe een WHOA traject werkt. Enerzijds kort en duidelijk en anderzijds roept het uiteraard veel vragen op. Vragen als: hoe hoog moet het bedrag dan zijn dat de ondernemer aan zijn schuldeisers moet betalen? Welke of hoeveel schuldeisers moeten instemmen? Moet ik dat bedrag ineens betalen of kan dat ook anders? Daar wordt in deze blogreeks uiteraard dieper op ingegaan. Voor nu kunnen we aangeven dat een WHOA akkoord vormvrij is en er daardoor veel mogelijk is. Zo kan een percentage van de schuld ineens worden betaald, maar is betaling in termijnen ook een optie. 

Is een WHOA traject geschikt voor mij? 

Een vraag die daar veelal aan vooraf gaat, is uiteraard; is de WHOA geschikt voor iedere ondernemer met financiële problemen? Het antwoord hierop is: nee. Je moet aan een aantal criteria voldoen. Deze criteria zijn voor een belangrijk deel erg casuïstisch. In een volgend blog zullen we ingaan op de basiscriteria, waarbij we uiteraard ook onze ervaringen uit de praktijk zullen meenemen. Volg onze LinkedIn pagina om deze blogreeks niet te missen.

Sinds de invoering van de wetgeving hebben wij al diverse (succesvolle) trajecten mogen begeleiden. Het interessante is dat deze begeleiding heeft plaatsgevonden vanuit zo ongeveer alle verschillende juridische rollen die denkbaar zijn bij een WHOA-traject, te weten als herstructureringsdeskundige, als observator, als advocaat van een van de schuldeisers of als advocaat van de ondernemer. Op basis van deze (redelijk unieke combinatie aan) ervaringen durven wij hardop te stellen dat de praktijk inmiddels heeft uitgewezen dat de WHOA werkt. 

Meer weten? 

Kun je niet wachten op die volgende blog en heb je op dit moment al vragen over de WHOA? Download dan onze whitepaper over de WHOA. Hierin lees je ook wat jij zelf kunt doen en waar je een specialist voor nodig hebt. Uiteraard kun je een van onze teamleden ook altijd vrijblijvend bellen. 

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.