Insolventie
28 augustus 2023

Laatste kans op soepeler beleid Belastingdienst bij sanering schulden

Iris Conijn

Is jouw onderneming in de kern gezond, maar beschikt deze over onvoldoende middelen om bovenop de vaste lasten een belastingschuld en andere schulden (terug) te betalen? In dat geval kan een saneringsakkoord uitkomst bieden. Dat wil zeggen dat met alle schuldeisers een regeling wordt getroffen waarbij maar een deel van de schulden zal worden betaald. De Belastingdienst hanteert nog tot 1 oktober 2023 een soepeler beleid.

Redenen voor het soepeler beleid

Vanwege de coronacrisis, de ontstane belastingschulden en het toenemende aantal akkoorden gaat de Belastingdienst al enige tijd soepeler om met één van de door haar gestelde voorwaarden om mee te werken aan een saneringsakkoord. Deze voorwaarde staat opgenomen in artikel 26.3.5 Leidraad Invordering 2008. Hij houdt in dat de Belastingdienst instemt met een saneringsakkoord wanneer zij het dubbele percentage krijgt aangeboden van wat de concurrente crediteuren krijgen aangeboden. De rechtvaardiging voor deze voorwaarde is gelegen in de preferente (bevoorrechte) positie van de Belastingdienst.

Sneller een saneringsakkoord

Door dit vereiste van het dubbele percentage tot 1 oktober 2023 los te laten is de kans groter dat een saneringsakkoord tot stand zal komen. Concurrente (gewone) crediteuren zullen sneller instemmen. De Belastingdienst neemt tijdelijk genoegen met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage, waardoor er simpel gezegd voor de andere crediteuren meer overblijft. Vanaf 1 oktober 2023 hebben ondernemingen weer te maken met de preferente positie van de Belastingdienst en zal het onderhandelen met schuldeisers over een saneringsakkoord dus weer lastiger worden.
 
We raden je dan ook aan om nog vóór 1 oktober 2023 met jouw crediteuren in gesprek te gaan over een saneringsakkoord. Onze advocaten denken graag met je mee en kunnen daarin behulpzaam zijn. 

Gaan al jouw schuldeisers akkoord met het voorstel? Dan kunnen we de Belastingdienst vragen om jouw belastinschuld kwijt te schelden. Gaan niet al jouw schuldeisers akkoord met het voorstel? Dan kunnen onze advocaten adviseren over de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Het voordeel daarbij is dat niet elke schuldeiser akkoord hoeft te gaan. In beide gevallen kan een faillissement afgewend worden.

Meer weten?

Heb je juridisch advies nodig over een saneringsakkoord? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde advocaten. Je kunt ook onze WHOA-whitepaper downloaden. Daarin staat kort en bondig uitgelegd wat je zelf kunt doen en waar je een specialist voor nodig hebt. Wij denken graag met je mee en adviseren je vooral graag op tijd.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.