Op 21 maart jl. besloot het kabinet om TikTok op de werktelefoons van rijksambtenaren te verbieden. De reden hiervoor is dat er grote zorgen bestaan over de veiligheid van de Chinese app op het gebied van privacy. TikTok zou toegang hebben tot talloze gegevens. Hierdoor bestaat de kans dat de Chinese overheid TikTok-gebruikers kan bespioneren. Werkgevers krijgen steeds meer bedenkingen bij de app. Kan TikTok een bedreiging zijn voor de bedrijfsgevoelige informatie? In de praktijk zien wij dat werkgevers overgaan tot een TikTok-verbod binnen het bedrijf. Maar mag dit eigenlijk wel?
Waarom een verbod?
TikTok verzamelt verschillende soorten gegevens, zoals video’s, foto’s, maar ook de contacten van de gebruiker. Hierdoor heeft TikTok de mogelijkheid om overal informatie vandaan te halen. Wat er precies met deze informatie gebeurt, is tot op heden onduidelijk.
Stel, de werknemer heeft op zijn telefoon e-mails, foto’s of video’s opgeslagen met gevoelige bedrijfsinformatie. Daarnaast heeft de werknemer ook TikTok op de telefoon gedownload. Er bestaat in dat geval een risico vanwege het feit dat TikTok waarschijnlijk bij deze informatie kan. Die bedrijfsinformatie is normaliter alleen bedoeld voor het bedrijf en het personeel. Daarom willen bedrijven niet dat de werknemers TikTok downloaden op een zakelijk apparaat.
Wanneer geldt zo’n verbod?
Voor het opleggen van een TikTok-verbod door de werkgever wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten uitrusting: de zakelijke uitrusting (werktelefoon e.d.) en privé-uitrusting wat ook zakelijk wordt gebruikt (bijvoorbeeld als de werknemer één telefoon heeft voor zowel privé als zakelijk).
Zakelijke uitrusting
Wanneer het verbod toeziet op de zakelijke uitrusting, levert een TikTok-verbod in beginsel geen problemen op. Werkgevers hebben geen recht om TikTok an sich te verbieden, maar kennen op basis van de wet het instructierecht. Dit houdt in dat een werknemer verplicht is om zich te houden aan voorschriften die de werkgever stelt met betrekking tot het werk. Deze instructies behoren wel redelijk en billijk te zijn. Een verbod om TikTok te downloaden op de zakelijke telefoon kan hier dus onder vallen. Een werkgever heeft namelijk belang bij de bescherming van de bedrijfsgegevens. Wel is van belang dat er geen onduidelijkheid ontstaat over het beleid rondom privacy. Het is raadzaam om een socialmediabeleid of gedragscode op te stellen met betrekking tot het gebruik van bepaalde apps. Een werkgever kan ook denken aan software die bepaalde apps blokkeert.
Privé-uitrusting
Een werkgever kan niet verbieden dat een werknemer TikTok downloadt op een privé-telefoon. Wel kun je als werkgever de instructie geven om geen zakelijke e-mails of foto’s te openen op de privé-telefoon als de werknemer TikTok heeft gedownload op de privé-telefoon.
Als er een verbod geldt, dan mag de werkgever deze privé-telefoon niet zomaar controleren. Dit mag enkel in de situatie dat sprake is van een vermoeden van misbruik. Denk daarbij aan het mogelijk lekken van bedrijfsgevoelige informatie of het bezoeken van websites/apps met verontrustende inhoud. In zo’n geval is het voor werkgevers verstandig om de werknemers bewust te maken van de gevaren van TikTok voor de privacy. Dit kan worden ondervangen door een beleid in te voeren over het gebruik van social media.
Heb jij al een socialmediabeleid?
Het is goed om in een socialmediabeleid aandacht te besteden aan de volgende onderwerpen:
- Wat wordt onder social media verstaan?
- Voor wie geldt het beleid?
- De gedragsregels
- De handhaving en naleving van het beleid.
Wil je als werkgever bedrijfsgevoelige informatie beschermen? Of wil je een beleid omtrent het gebruik van bepaalde apps invoeren? Het is belangrijk de werknemers goed in te lichten. De arbeidsrecht advocaten van JPR helpen je graag!