Dankzij de groeiende interneteconomie neemt het aantal bedrijven dat een domeinnaam registreert toe. Daarmee stijgt ook het aantal domeingeschillen. Op het gebied van domeinnaamgeschillen komt cybersquatting in de praktijk vaak voor.
Cybersquatting is een vorm van domeinnaamkaping. Het is onder meer het te kwader trouw registreren van een domeinnaam. Vaak is de betreffende domeinnaam van de cybersquatter identiek of gelijkwaardig aan uw handelsnaam, merk- of bekende familienaam. Het doel van registratie is het willen meeprofiteren van de goodwill, reputatie en bekendheid van uw bedrijf.
Een andere vorm van cybersquatting is het plaatsen van vaak soortgelijke producten op een soortgelijke website, zodat er verwarring kan ontstaan bij consumenten. Cybersquatting kan ook worden ingezet voor andere doeleinden, bijvoorbeeld om kritiek te uiten op een bepaald bedrijf, bedrijfsactiviteiten te verstoren en bezoekers door te sluizen naar concurrenten.
Het moge duidelijk zijn dat cybersquatting onrechtmatig is.
Wat te doen in het geval u wordt geconfronteerd met cybersquatting?
Als de cybersquatter zich in Nederland bevindt en onrechtmatig jegens uw bedrijf handelt, kunt u via een kort geding bij de rechter vragen om de cybersquatting te staken. Verder kunt u de rechter vragen de cybersquatter te veroordelen tot rectificatie en betaling van een schadevergoeding.
Bevindt de cybersquatter zich niet in Nederland, dan kan er ook in rechte worden optreden door middel van de bestaande ICANN-procedures waarbij Online Dispute Resolution wordt ingezet om op internationaal niveau domeinnaamgeschillen op te lossen.
Indien u vragen of geconfronteerd wordt met een domeinnaamkaping of domeinnaamgeschil, kunt u contact met ons opnemen.
Optreden tegen cybersquatting

Pascal Hulsegge

Gerelateerde berichten

Huurrecht
3 april 2025
Huurder heeft het huurverhogingsbeding terecht buitengerechtelijk vernietigd
Vastgoedverhuurders opgelet; een huurprijswijzigingsbeding kan mogelijk buitengerechtelijk – zonder tussenkomst van de...

Arbeidsrecht
31 maart 2025
Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties): nieuwe uitspraak over de kwalificatie van de arbeidsovereenkomst
Op 11 maart 2025 heeft de Rechtbank Rotterdam een nieuwe uitspraak gedaan over de kwalificatie van de...

Ondernemingsrecht
21 maart 2025
Blogreeks ‘Goede overeenkomsten’, deel 3
In de vorige blog namen wij je mee in het opzetten van een Overeenkomsten Uitgangspunten Plan. Dat is een eerste stap...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.