23 oktober 2024

The People Side Of Change overgenomen door Prosci

Vera Rhebergen-Vaags

The People Side Of Change (TPSOC) is jarenlang één van de meest toonaangevende trainingsbedrijven in verandermanagement geweest. Nadat voormalig directeur Erik Steketee in Amerika de ADKAR-methodiek ontdekte, heeft hij de methodiek onder de vlag van het Amerikaanse bedrijf Prosci in Nederland geïntroduceerd en TPSOC opgericht. Een gezamenlijke onderneming van Gwynt (Joris van den Hurk) en De Processpecialisten (Jeroen Stam). TPSOC heeft zich in een kort tijdsbestek succesvol ontwikkeld en uitgebreid naar (onder andere) België. In januari 2024 heeft Prosci TPSOC overgenomen.  Marjolein van Leeuwen en Margreet Diemel-Boonacker van JPR advocaten hebben deze overname begeleid. 

Stam: “TPSOC was wereldwijd één van de meest succesvolle organisaties in het trainen van de Prosci-methodiek. Mede dankzij goede marketing, een sterk productaanbod en grote klanten waren wij een voorbeeld voor andere trainingsbedrijven in het buitenland. Dat de methodiek werkt, is bewezen. Toepassing van de ADKAR-methodiek zorgt ervoor dat verandering tot 7 keer succesvoller wordt geïmplementeerd.” 

De intentie was om het succes van TPSOC uit te breiden in binnen- en buitenland, maar Prosci had de ambitie om wereldwijd zelf aanwezig te zijn en de uitvoering voor eigen rekening te nemen. Van den Hurk: “Hoewel overname door Prosci wat ons betreft niet de intentie was, hebben we goede en constructieve gesprekken met elkaar gevoerd, wat ervoor heeft gezorgd dat we een goede deal hebben gesloten waar iedereen tevreden over is.” 

De keuze voor JPR als overname-advocaat was snel gemaakt, op aanraden van Bert van Orsouw van Claassen, Moolenbeek & Partners, de corporate finance adviseur van TPSOC. “We hebben een eerste kennismakingsgesprek met Marjolein en Margreet gehad. Er was meteen een goede klik. We hebben ook niet verder gezocht naar een andere advocaat”, vervolgt Stam. 

De samenwerking verliep soepel. “Marjolein en Margreet hadden oog voor onze belangen. Ze voelden goed aan hoe wij in de onderhandeling zaten. Daardoor konden ze ook een prettige balans vinden in de gesprekken met Prosci”, geeft Van den Hurk aan. “In mijn beleving kunnen advocaten nog wel eens een beetje gehaaid zijn, maar dat waren Margreet en Marjolein absoluut niet”, vult Stam aan. “We hadden juist het idee dat we elkaars partner waren en dat we samen tot de beste deal voor iedereen wilden komen.”  

De overname was juridisch niet ingewikkeld, maar de praktische kant was wel een uitdaging. “De kopende partij was Amerikaans, er waren ook Belgische belangen bij betrokken, en natuurlijk de Nederlandse kant. Dat vereiste enige flexibiliteit”, geeft Margreet aan. “Het was dan ook vanwege het tijdsverschil niet ongebruikelijk dat we ’s avonds laat nog aan het werk waren en meetings hielden. Daar doen we niet ingewikkeld over.” 

“Wij merkten ook dat de onderlinge samenwerking tussen Marjolein en Margreet heel soepel liep”, vult Stam aan. “Beiden waren ze heel reëel en pragmatisch, maar hielden ook hun poot stijf als dat nodig was. Soms moet je een beetje powerplay laten zien, en die combinatie was erg sterk.” Ook Margreet kijkt met een goed gevoel op de overname terug. “Het was fijn dat we op zulke goede voet met Stam en Van den Hurk stonden. De lijntjes waren kort, en zij konden snel schakelen en knopen doorhakken. Dat maakte het traject voor ons ook aangenamer. Onze werkwijze en visie sloten goed op elkaar aan.”  

Na de closing overheerste een gevoel van trots. “We hebben de closing afgesloten met een toast met alle betrokken partijen, dus ook met Prosci”, vervolgt Van den Hurk. “We hadden allemaal het gevoel alsof we rond een kampvuur zaten. Iedereen voelde aan dat we iets bijzonders hadden neergezet.” 

Dat gevoel heerst ook bij de kopende partij. De advocaat van Prosci, Erik Stegerhoek van Forest Flint, vertelt daarover: “een succesvolle M&A deal is een team effort, en de open en constructieve samenwerking tussen de advocaten aan de koop- en verkoopzijde in deze transactie was daar een mooi voorbeeld van. Het was een plezier om samen te werken met Marjolein van Leeuwen en Margreet Diemel-Boonacker. Scherp op de inhoud, maar altijd met oog voor de relatie en de wederzijdse belangen.” 

Stam bouwt met de Processpecialisten verder. Van den Hurk met Gwynt richt zich ondertussen op groei, transformatie en performanceverbetering bij familiebedrijven en investeerders, zowel in Nederland als daarbuiten. “Onze kracht blijft verandermanagement, of dat nou onder de vlag van Prosci is of onder onze eigen vlag. We blijven doen waar we goed in zijn en waar we plezier in hebben”, besluit Stam. “Maar mochten we ooit weer met een overname te maken krijgen, dan is JPR onze eerste keus!”

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.