Het aantal vakantiedagen is en blijft onderwerp van gesprek op de werkvloer. Aan het einde van ieder kalenderjaar spelen de vragen over de vakantiedagen weer op. Hoeveel vakantiedagen mag je meenemen naar het volgende jaar? Vervallen de vakantiedagen binnen een bepaalde termijn? Welke verplichtingen gelden voor de werkgever bij het opnemen van vakantiedagen? In deze blog geven wij antwoord op bovenstaande vragen.
Wettelijke vakantiedagen
Volgens de wet heeft iedere werknemer recht op vier keer de wekelijkse arbeidsduur aan vakantiedagen. Bij een fulltime dienstverband heeft de werknemer in dat geval recht op minimaal 20 vakantiedagen (40 x 4 = 160 uur = 20 dagen). Voor een werknemer met een parttime dienstverband wordt het minimum vakantiedagen naar rato van de omvang van het dienstverband berekend.
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever hierachter is dat werknemers zoveel mogelijk vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd. Dit met het oog op de gezondheid en welzijn van de werknemers. Daarom vervallen de meegenomen wettelijke vakantiedagen na zes maanden in het daaropvolgende kalenderjaar. De werknemer moet dus vóór uiterlijk 1 juli 2025 de wettelijke vakantiedagen opnemen. Van deze regel mag in de arbeidsovereenkomst of bij cao schriftelijk worden afgeweken.
Meer weten over dit onderwerp?
Wil je meer weten over vakantiedagen en hoe je je werknemer juist inlicht over het verval en het meenemen van deze dagen naar 2025? Marjolein denkt graag met je mee.
Bovenwettelijke vakantiedagen
Naast de wettelijke vakantiedagen hebben veel werknemers een aantal extra vakantiedagen. Deze bovenwettelijke vakantiedagen worden meestal in de arbeidsovereenkomst of cao vastgelegd. De bovenwettelijke vakantiedagen verjaren pas na vijf jaar. Dit betekent dat de werknemer de openstaande bovenwettelijke vakantiedagen meermaals kan meenemen naar het daaropvolgende jaar. Ook van deze termijn kan in de arbeidsovereenkomst of bij cao schriftelijk worden afgeweken. Daarnaast mogen de openstaande bovenwettelijke vakantiedagen worden uitbetaald door de werkgever.
Geen mogelijkheid om vakantiedagen op te nemen
Wanneer de werknemer niet in staat is om de vakantiedagen op te nemen, kan een langere vervaltermijn gelden. Denk daarbij aan langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer. In die gevallen moet de werknemer dit wel kunnen bewijzen.
Situaties waarin de werknemer twijfelt over het opnemen van de vakantiedagen – zoals dat bijvoorbeeld gebeurde tijdens de coronacrisis – valt niet onder een uitzonderingssituatie. Het niet opnemen van vakantiedagen is in zo’n situatie niet aan werkgever te wijten. In die situatie geldt de hoofdregel: de nog openstaande wettelijke vakantiedagen vervallen na 1 juli het daaropvolgende kalenderjaar.
Wat wordt van de werkgever verwacht?
De werkgever moet de werknemer voldoende in de gelegenheid stellen om vakantie op te nemen. Ook moet de werkgever op precieze wijze en tijdig informeren over de openstaande vakantiedagen én de geldende vervaltermijnen.
Over de vervaltermijnen van de wettelijke vakantiedagen is de afgelopen periode meermaals geprocedeerd. Het Europese Hof van Justitie – en inmiddels ook de Hoge Raad – oordeelt dat een werkgever moet kunnen aantonen dat hij de werknemer voldoende in de gelegenheid heeft gesteld om vakantie op te nemen én tijdig heeft geïnformeerd over de risico’s van het niet opnemen van de vakantiedagen. Alleen dan kan de werkgever zich beroepen op het verval van vakantiedagen.
Samenvattend
Werknemers kunnen vakantiedagen meenemen naar 2025, maar daar zijn wel vervaltermijnen aan verbonden. Op de werkgever rust een inspanningsverplichting ten aanzien van deze vervaltermijn en de informatievoorziening over de mogelijke risico’s.
Neem contact op met JPR advocaten
Zijn er vragen over het meenemen van vakantiedagen? Doet een werknemer een beroep op een langere vervaltermijn? Of ontstaat onenigheid over de inspanningsverplichting van de werkgever in het kader van de vakantieplanning? Neem gerust contact op, het team arbeidsrecht van JPR advocaten helpt je graag.