Op 11 juni 2024 is het wetsvoorstel voor de Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) in internetconsultatie getreden. Dit wetsvoorstel introduceert een verplichte basisverzekering voor zelfstandigen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. In onderstaand artikel gaan wij in op het voorgenomen wetsvoorstel en de mogelijke gevolgen hiervan.
Aanleiding voor het wetsvoorstel
Volgens demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig omdat een grote groep zelfstandigen zich momenteel niet verzekert voor arbeidsongeschiktheid. Soms omdat de kosten te hoog zijn, maar ook omdat zij geen verzekering kunnen afsluiten, omdat zij bijvoorbeeld door hun leeftijd, medische aandoening of medische geschiedenis uitgesloten worden.
Het kabinet wil er daarom voor zorgen dat er voor zelfstandigen, net als werknemers, een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komt die voor iedereen toegankelijk is. Dit zorgt volgens de minister ook voor een gelijker speelveld tussen zelfstandigen onderling en tussen werknemers en zelfstandigen. “Daarnaast voorkomt het dat risico’s rond arbeidsongeschiktheid worden afgewenteld op de samenleving”, aldus Van Gennip.
Meer weten over dit onderwerp?
We staan je graag te woord. Onze arbeidsrechtspecialisten vertellen je graag meer over de mogelijke gevolgen van de Wet BAZ voor jou als zzp’er.
De BAZ in het kort
De Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) wordt door de overheid uitgevoerd. Dit betekent dat de premie via de belastingen wordt ingehouden. Een zzp’er hoeft dus niet zelf een verzekering af te sluiten. Zzp’ers die de basisverzekering onvoldoende vinden, zich liever privaat verzekeren of al een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, kunnen zich particulier blijven verzekeren. Als zzp’er kies je in dat geval voor de mogelijkheid van de zogenaamde opt-out: je regelt dan zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De private verzekering moet echter wel voldoen aan een aantal minimumvoorwaarden, zoals een vergelijkbare premie en looptijd tot de AOW-gerechtigde leeftijd.
De basisverzekering geeft recht op een uitkering van 70% van de belastbare winst tot maximaal het wettelijk minimumloon. De premie bedraagt 6,5%, te berekenen over de belastbare winst tot een maximum van het wettelijk minimumloon. De maximale premie zou op dit moment € 195,- bedragen.
Voordat zzp’ers aanspraak kunnen maken op de uitkering, geldt een wachttijd van 52 weken vanaf de eerste ziektedag. Gedurende het eerste jaar zijn zzp'ers hierdoor zelf verantwoordelijk voor hun inkomen.
Wat betekent dit in de praktijk?
Als dit wetsvoorstel wordt ingevoerd, betekent dit in de praktijk dat zzp’ers zich over enkele jaren verplicht moeten verzekeren, zodat zij recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is echter nu eerst aan het publiek om te reageren. Dit kan gedurende zes weken, dus tot 23 juli 2024. Op het moment van plaatsen van dit artikel hebben al bijna 800 mensen kritisch op het wetsvoorstel gereageerd. Het is dus nog maar de vraag of het uiteindelijke wetsvoorstel het in deze vorm zal halen.
Neem contact op met JPR
Wil je weten wat dit wetsvoorstel voor jou betekent of heb je andere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.