Arbeidsrecht Ontslag
22 september 2015

Whatsappen met werkgevers

Pascal Hulsegge
Whatsappen met werkgevers | JPR Advocaten

Nederlanders ontvangen volgens onderzoeksbureau Multiscope gemiddeld 65 WhatsAppberichten per dag. Daardoor spelen bij arbeidsconflicten berichten via de app een steeds grotere rol. Maar kan een WhatsAppbericht directe invloed hebben op het dienstverband van werknemers? De kanton­rechter van Rechtbank Amsterdam heeft in juni 2015 een belangrijke uitspraak gedaan over deze kwestie.


Informeren werknemer


Het is voor werkgevers in beginsel verplicht om werknemers op tijd te informeren indien hun contract niet wordt verlengd. Deze mededelingsplicht heet ook wel een aanzegging. Als een werkgever te laat is met een aanzegging, heeft de werknemer recht op betaling van maximaal een bruto maandsalaris. Volgens de wet moet een aanzegging altijd schriftelijk plaatsvinden. Een mondelinge aanzegging telt niet volgens de Rechtbank Rotterdam. Werkgevers sturen vaak aangetekende brieven om aan de schriftelijkheidseis van een aanzegging te voldoen.


Digitale aanzegging


Het is de vraag of je een aanzegging per aangetekende brief kan vervangen met een WhatsAppbericht. Dat is namelijk ook een schriftelijk bericht. Elektronische berichten worden juridisch gezien niet altijd gelijkgesteld aan een gewone brief. Zo worden er in de wet nadere eisen gesteld aan schriftelijke elektronische berichten. In de praktijk levert het versturen van een aanzegging per mail echter weinig problemen op. Over het algemeen geldt de hoofdregel dat als een overeenkomst online is aangegaan, deze ook online weer kan worden opgezegd.


Oordeel Rechtbank Amsterdam


De uitspraak van de kantonrechter van de Rechtbank Amsterdam bevestigt dat werkgevers werknemers kunnen aanzeggen via Whatsapp. In deze zaak kreeg een werkneemster van een restaurant een aanzegging via WhatsApp. Daarvoor had ze ook contact gehad met haar werkgever over het feit dat ze zich ziek had gemeld. Nadat ze de aanzegging via de app had verkregen reageerde ze met:

‘‘(…) ik ga nu nog niets tekenen. Ik laat mij ook niet onder druk zetten en ik vind dat jullie geen recht hebben mij te ontslaan.’’

Doordat de werkneemster reageerde op de aanzegging via Whatsapp was dat voor de kantonrechter voldoende bewijs dat zij de aanzegging in goede orde had ontvangen. De kantonrechter oordeelde dan ook:

‘‘[eiseres] heeft op dat Whatsappbericht gereageerd, zodat ervan kan worden uitgegaan dat het bericht haar heeft bereikt. Daarmee heeft Eastern-Asia naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter voldaan aan de bedoelde aanzegverplichting.’’


Twee vinkjes


Op het gebied van Whatsapp zijn er al eerder uitspraken gedaan. Zo heeft de kantonrechter van de Rechtbank Groningen al in 2012 een uitspraak gedaan in kort geding over het ontvangen van Whatsappberichten. Tijdens deze zaak was het van belang of de werkgever een ziektemelding van de werknemer via Whatsapp had ontvangen. Volgens de kantonrechter was dat wel het geval, doordat Whatsapp zelf aangaf dat het bericht succesvol was afgeleverd. Dat was te zien door de geplaatste twee vinkjes naast het bericht. De werkgever had in deze kwestie onvoldoende betwist dat het bericht al dan niet was aangekomen, waardoor de rechter de werknemer op dat punt in het gelijk stelde.


Technische tips werkgevers


Werkgevers doen er verstandig aan om elektronische aanzeggingen in een bestandstype als .pfd te verzenden, zodat de aanzegging niet gemakkelijk kan worden bewerkt door onbevoegden. Als werkgevers er voor kiezen een aanzegging per mail te versturen, zou het toevoegen van een ontvangst- en leesbevestiging van de mail een slimme zet kunnen zijn. Het gaat er tenslotte om of je als werkgever kan bewijzen dat een bericht goed is aangekomen.

De meest betrouwbare manier van het verzenden van een aanzegging is vooralsnog via de aangetekende post. Alleen zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat de aangetekende post wordt ingehaald door nieuwe betrouwbaardere technologische mogelijkheden.

Suzanne Hartholt is werkzaam bij de sectie IE & ICT en mede-auteur van dit artikel.

Gerelateerde berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang als eerste alle relevante juridische ontwikkelingen.