Grensoverschrijdend gedrag
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is een gevoelig onderwerp dat zowel werknemers als werkgevers raakt. Wanneer dergelijk gedrag plaatsvindt, kom je als organisatie voor een aantal belangrijke uitdagingen te staan. Welke stappen moet je nemen om de situatie goed aan te pakken? Hoe zorg je ervoor dat alles zorgvuldig verloopt? En heel belangrijk: hoe bescherm je hierin de betrokken werknemers?
Het is van groot belang dat werkgevers zorgen voor een duidelijk normenkader binnen hun organisatie. Dit betekent dat het voor werknemers duidelijk moet zijn welk gedrag niet wordt getolereerd op de werkvloer. De werkgever kan dit bijvoorbeeld doen door dit in de gedragscode op te nemen en deze ter beschikking te stellen aan de werknemers.
Protocol grensoverschrijdend gedrag
Naast het kenbaar maken van welk gedrag niet wordt getolereerd, is het belangrijk om inzichtelijk te maken wat men kan doen als er grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer plaatsvindt. Dergelijke zaken kunnen worden vastgelegd in een protocol voor grensoverschrijdend gedrag. In een protocol staan in ieder geval de volgende zaken:
- Wat is grensoverschrijdend gedrag;
- Wie de vertrouwenspersoon is;
- Of er een klachtencommissie is en waaruit deze bestaat;
- Wat de klachtenprocedure is; en
- Welke sancties er kunnen worden opgelegd bij grensoverschrijdend gedrag.
Het opstellen van een protocol grensoverschrijdend gedrag kan de nodige vragen oproepen. JPR kan daarom het protocol grensoverschrijdend gedrag voor jouw organisatie opstellen. Heb je zelf een protocol grensoverschrijdend gedrag opgesteld, dan kunnen wij deze uiteraard ook controleren. Meer informatie vind je hier.
Onderzoek en mediation
Een melding, en nu? Wanneer grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt op de werkvloer, ligt dit erg gevoelig. Als door dergelijk gedrag de vertrouwensrelatie tussen werknemers is beschadigd, kan mediation een passende oplossing zijn.
Mediation kan helpen om de band tussen partijen te herstellen en te zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Mediation is bemiddeling tussen twee partijen om een onderling conflict te verhelpen. Dit gebeurt met behulp van een mediator die onafhankelijk en onpartijdig is. Mediation bestaat meestal uit meerdere gesprekken. De kernwaarden van mediation zijn vertrouwelijkheid, toewijding en vrijwilligheid. Dit dient ervoor om partijen de ruimte te geven om openlijk over de situatie te spreken.
Als grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden is mediation niet de enige mogelijke oplossing of vervolgstap. In sommige gevallen is mediation namelijk geen passende oplossing. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer partijen niet openstaan voor mediation, maar ook wanneer er meerdere meldingen zijn van grensoverschrijdend gedrag waardoor mediation een gepasseerd station is. Een onderzoek is dan een passende vervolgstap. Voordat het onderzoek start, verzamelt de werkgever eerst informatie over de melding. Daarna stelt hij een onderzoeksplan (of ook wel onderzoeksprotocol) op.
Heb je vragen over de inkleding van een onderzoek? JPR kan jou adviseren bij het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag.
Wij staan voor je klaar
Weten hoe als werkgever te handelen bij grensoverschrijdend gedrag?
Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen.
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer deel II: mogelijkheden na een melding
Terugblik op de eerste blog In de eerste blog van de blogreeks is behandeld welke preventieve maatregelen een werkgever...
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer deel I: Preventieve maatregelen
Na de aflevering van #Boos uit 2021 is grensoverschrijdend gedrag een arbeidsrechtelijk ‘hot topic’. De onderzoeken...
Werknemer ontslaan wegens vermoedelijk ‘grensoverschrijdend’ gedrag kan niet zomaar!
Op 12 februari verscheen het artikel ‘Werkgevers slaan door na melding seksueel grensoverschrijdend gedrag’ op de site...