Home
Vastgoedrecht
Soorten overeenkomsten in de bouw

Overeenkomsten in de bouw

Zoveel verschillende werken als er zijn, zoveel verschillende (bouw)overeenkomsten zijn er ook. Niet elke overeenkomst is geschikt voor ieder werk. Zaken als de aard van de werkzaamheden, de verdeling van de verantwoordelijkheden en de contractspartijen maken dat steeds een andere overeenkomst geschikt is. Wat er ook op je pad komt, JPR houdt het overzicht en levert maatwerk. Onze kennis van het bouwrecht helpt je verder.

Direct contact opnemen
0T2A3681def (Aangepast)

Aannemingsovereenkomst

Voor de meeste bouwopdrachten zal de traditionele aannemingsovereenkomst volstaan. De keuze voor de contractsvorm is afhankelijk van de mate waarin de opdrachtgever controle en regie over het project wil houden. Andere factoren die de keuze voor een contractvorm bepalen, zijn de ontwerpcomplexiteit, de specifiek benodigde kennis of het specifieke type materieel en de onderhoudswensen van de opdrachtgever.

Wenst de opdrachtgever maximale controle over het ontwerp, het toezicht en de uitvoering, dan is een traditionele aannemingsovereenkomst het meest geschikt. Een voorbeeld van een traditionele aannemingsovereenkomst is de UAV 2012. Als de opdrachtgever juist alles uit handen wil geven, waaronder de financiering van het project en het onderhoud, dan is een (ver) geïntegreerde aannemingsovereenkomst zoals het DBFMO-model (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) geschikt. Het kan echter ook zo zijn dat de opdrachtgever alleen het ontwerp en de realisatie wil integreren. Een geschikte aannemingsovereenkomst is dan de UAV-GC 2005.

Bijzondere bouwgerelateerde overeenkomsten

Vaak zijn bij het ontwerp en de realisatie meerdere partijen betrokken. In dat geval zijn andere overeenkomsten geschikt. Het is dan verstandig om vooraf met alle partijen een samenwerkingsovereenkomst en mogelijk een intentieovereenkomst op te laten stellen en te ondertekenen. Denkbaar is ook dat partijen vaker opdrachten aan willen gaan. In een dergelijk geval is een raamovereenkomst geschikt. Als de architect ook partij is bij het (voorbereidende) contract met de aannemer en opdrachtgever, dan kan een bouwteamovereenkomst uitkomst bieden.

Koop-/aannemingsovereenkomsten

Projectontwikkelaars kiezen veelal voor een koop-/aannemingsovereenkomst in het geval van nieuwbouwwoningen die zij op de particuliere markt aanbieden. Een koop-/aannemingsovereenkomst is een combinatie van een koopovereenkomst met de projectontwikkelaar voor de grond en een aannemingsovereenkomst met de aannemer voor de realisatie van een woning. Beide overeenkomsten zijn op elkaar afgestemd.

Bij het sluiten van een overeenkomst in de bouw is het van belang om te zorgen dat met de juiste partij wordt gecontracteerd, dat afspraken worden gemaakt met en door iemand die bevoegd is om deze partij te vertegenwoordigen en dat de risicoverdeling en verantwoordelijkheden van partijen in balans zijn. Door goed te kiezen, kan optimaal gebruik worden gemaakt van de aanwezige kennis van partijen en kan de aansprakelijkheidsverdeling in balans worden gebracht.

Wil jij weten welke contractvorm de juiste is voor jouw opdracht? Of heb jij hulp nodig met het opstellen van de overeenkomst? De bouwrechtadvocaten van JPR helpen je graag verder.

Daan Timmerman
Wij staan voor je klaar

Meer weten over de verschillende overeenkomsten in de bouw?

Bij JPR tref je hoogwaardige professionals die net zo zijn als jij. Toegankelijk en altijd bereid om te helpen. 

Neem contact op

Direct contact opnemen

Heb je een vraag of wil je dat één van onze collega’s contact met je opneemt? Via het onderstaand formulier kun je ons een bericht sturen.