Zelf aan de slag met de WHOA checklist
Sinds de introductie van de WHOA hebben onze herstructureringsdeskundigen diverse trajecten succesvol begeleid. De Wet homologatie onderhands akkoord biedt in veel gevallen uitkomst voor ondernemers in moeilijke tijden. Door onze kennis en ervaring te delen, helpen we nog meer levensvatbare bedrijven een mogelijk faillissement te voorkomen.
In onze checklist worden de fases van het WHOA traject uitgelegd en verdeeld in overzichtelijke acties. Onze checklist is bijzonder geschikt voor accountants- en administratiekantoren die klanten op weg willen helpen. Ook ondernemers die meer over de WHOA willen weten, zullen concrete handvatten vinden in dit document.
Wij geloven in een pragmatische werkwijze; jij doet wat je zelf kunt, en wij helpen waar het nodig is. Zo zijn echter stappen in het proces waar een advocaat onmisbaar is. Voor al deze en andere vragen kun je terecht bij JPR Advocaten.
Download de WHOA Checklist
Wanneer is een WHOA mogelijk
Een WHOA-traject geldt niet voor alle schulden. Zo blijven werknemersvorderingen en premievorderingen van pensioenfondsen buiten de WHOA. Is de schuldenlast met name ontstaan doordat werknemers en/of pensioenpremies niet meer kunnen worden betaald? Dan is de WHOA-procedure dus geen reële optie. In een dergelijk geval moeten we kijken naar één van de andere manieren om te herstructureren.
Hoe het akkoord moet worden aangekleed, laat de wetgever in het midden. Het akkoord is dus vormvrij en hoeft niet per definitie betaling van een bedrag in te houden. Ook andere manieren om schulden in te lossen zijn denkbaar.
De schuldenaar die een WHOA-traject ingaat, moet zich voor ogen houden dat hij zich kwetsbaar en transparant moet opstellen. Bij het aanbieden van een akkoord moet veel informatie aan de schuldeisers worden verstrekt. Dat kan ook gevoelige informatie zijn. De schuldenaar moet bereid zijn die informatie te delen en die transparantie te verschaffen. Lees er alles over in onze whitepaper.